Thursday 13 November 2014

Yoga för fred

Shanti är Sanskrit och betyder fred. Inom yogan stöter man på många ord på Sanskrit och om du varit på en yogalektion är det troligt att du hört positioner nämnas på sanskrit. Idag är språket till stor del utdött och kan jämföras med latin.  

Yoga är en fredsrörelse. Hur du behandlar dina medmänniskor och omvärlden reflekteras av din inre energi. Det du känner inuti är det du sprider omkring dig. Att ge dig själv tid att stanna upp, att landa i nuet och pausa det vardagliga kaoset, är inte endast till nytta för dig själv, utan främjar även alla du möter varje dag. Att ta ansvar för din energi är kanske inte i sig något som kommer att skapa världsfred. Men var skall man annars börja?


Yoga har flera värdefulla redskap för att finna inre lugn och stillhet, bland annat fysiska positioner, andningsövningar, självrannsakan och meditation. Med hjälp av dessa verktyg kan upplevelsen av inre frid utvidgas från stunder av stillhet under en yogalektion till stora delar av din vardag. Det är en av yogans stora utmaningar och mål, att hitta sätt att bära med sig och applicera det du utvecklar på mattan till resten av ditt liv och din vardag. 
Vi måste lära oss att bli tillfreds med oss själva, att inte slå på oss själva, som människa gör man fel ibland. Punkt slut. Men varje dag är en ny chans att börja om, att göra det bästa av det man har. Det handlar om att själv bli det du söker efter, ta lärdom av misstag och att sträva mot att vara den förändring du vill se i världen. För hur skall det någonsin kunna bli fred i världen om du inte kan sluta fred inom dig själv? Som med allt annat krävs träning och varje resa börjar med ett första steg.

”The unwavering peace we seek is relieved by experiencing the unlimited and eternal Peace that is our true identity. It exists within, waiting to be revealed”
- Patanjali, Yoga sutras

No comments:

Post a Comment