Saturday 6 December 2014

Dagens funderingar, vanliga frågor eller missuppfattningar

Varför yoga? Rent fysiskt har yogan många effekter, bland annat utvecklar yogarörelser styrka och flexibilitet, renar inre organ, stimulerar nervsystemet och reglerar hormoner. Olika yogaställningar påverkar olika områden i kroppen som i sin tur påverkar olika områden i sinnet och medvetandet. En stor skillnad mellan yoga och andra träningsformer är vikten av att integrera kropp, sinne och själ i träningen. Effekter sträcker sig bortom den fysiska kroppen till att lugna sinnet, utveckla mental styrka och stabilitet, hitta balans i vardagen samtidigt som det är träning i mindfulness, medveten närvaro.

Är yoga en religion? Fastän yogan härstammar från Indien och har rötter i både buddhism och hinduism så behöver du endast tro på dig själv och din egen utveckling för att yoga. Yoga beskrivs både som en filosofi och vetenskap och ordet yoga betyder förening som syftar på förening mellan kropp och själ, hjärna och hjärta och att förenas med din inre källa av kraft och kraften runtom. Oavsett om man kallar det universums kraft, tror på någon gudomlighet eller inte, kan man utöva yoga och som med allt annat så blir det vad man gör det till! 

Inte prövat yoga? Det är aldrig för sent att börja! Jag rekommenderar att ge det en ärlig chans, utforska utbudet av yogaformer och med nyfikenhet utforska hur kropp och sinne reagerar. Framförallt i början är det viktigt att ha tålamod med sig själv och med kroppen. Man kan jämföra yoga med ett alfabet och det går helt enkelt inte att hoppa från A-Ö direkt, allt har sin tid och det får ta den tid det behöver. Men jag har hört flera säga att de känt skillnad redan efter en lektion!

Har du testat yoga och inte gillade det? En av de saker som jag tycker är intressant med yoga är hur många olika stilar det finns. Det finns stilar som är mera dynamiska och aktiva, så jo, man kan få ett ordentligt träningspass av att yoga om det är vad man är ute efter. Eller så kan man välja mera stillasittande former, vilka också kan vara väldigt fysiska på ett annat sätt, och graden av huruvida spirituell en lektion är beror devis på yogaformen men också på läraren. Oberoende av ålder, kön, livssituation, kroppslig hälsa, mental hälsa... you name it, så finns det säkert någon som svarar på dina behov. 

Alla KAN yoga. Alla är yogis, alla vet bara inte om det ännu :) 

No comments:

Post a Comment