Friday 27 February 2015

En vecka i Ahimsas tecken?


Ahimsa är den första (och kanske viktigaste) yaman i Patanjalis yoga sutras. Denhär veckan, se om du kan fokusera på att utöva Ahimsa och utforksa olika områden i ditt liv var denhär yaman går att utöva. 

- Ahimsa mot dig själv, på tanke plan, hur ser din inre dialog ut? Säger du saker till dig själv som du inte skulle säga till någon annan? Försök att bli medveten om kritiska tankar och om du kommer på dig själv med att tänka i negativa tankebanor eller slå på dig själv, släpp taget om tankarna, försök att behandla dig själv med samma respekt och omtanke som du skulle behandla någon annan. 

- På din yogamatta: ta hänsyn till kroppen, undvik att tvinga kroppen in i positioner den inte är redo för. Lyssna inåt, var sak har sin tid. Är du trött eller sjuk? Behöver du vilodagar? Försök att skilja på vad ditt huvud vill och vad kroppen vill på mattan. 

- Ahimsa är en av orsakerna till att många yogisar och yoginis är vegetarianer, för att undvika skadade av allt levande liv. Om du inte är vegetarian, kanske du kan ha en vegetarisk vecka, eller några vegetaiska dagar? Om du äter kött, kanske du kan välja ekologiskt kött istället för att försäkra dig om att djuret levt ett lite bättre liv. 

-  Ett annat sätt att utöva Ahimsa är att inte tala illa om andra. Om jag pratar om någon som inte är i rummet brukar jag försöka ställa mig frågan, skulle jag säga detta om hen var här? "Open your mind before you open your mouth."

No comments:

Post a Comment